Historia

Unilever powstał w 1930 roku po fuzji dwóch firm holenderskiej Margarine Unie i brytyjskiej Lever Brothers. Co było przed i co było po?

Lever Brothers

Unilever logo

20-te urodziny

Minęło 20 lat od pierwszej inwestycji Unilevera w Polsce: 17 czerwca 1991 r. Unilever zakupił większościowy pakiet akcji bydgoskiej "Polleny".

William Haskett Lever rozpoczął pracę w sklepie swojego ojca w 1867 roku w Anglii. W 1885 roku po raz pierwszy wprowadził do sprzedaży perfumowane mydło w kostkach do użytku osobistego. Trzy lata później zaplanował i wybudował modelową fabrykę wraz z przyległym osiedlem nad rzeką Mersey, niedaleko Liverpool'u. To nowatorskie przedsięwzięcie, które nazwał Port Sunlight (Port Słonecznego Światła), ciągle się rozrastało i w 1895 roku przedsiębiorstwo Levera miało już oddziały w przemysłowych centrach Europy, a nawet rozpoczęło eksport do Australii. W tym samym roku William Lever wybudował instalację ekstrakcji oleju kokosowego w Balamain (Australia), a w 1900 roku uruchomił produkcję mydła z tego oleju.

Margarine Unie

W 1867 roku nowy produkt spożywczy, teraz zwany margaryną, został wynaleziony przez francuskiego chemika. Na brzegu Morza Północnego, w małym holenderskim miasteczku Oss dwie rodziny - katolicka Jurgensów i żydowska Van den Bergh-ów - konkurowały między sobą, początkowo w handlu masłem, a od 1870 roku również w produkcji i eksporcie margaryny (głównie do Anglii). W 1927 roku obydwie rodzinne firmy połączyły się tworząc największą tego typu firmę w Europie, Margarine Unie.

Unie + Lever = Unilever

Obie firmy miały zbieżne interesy - obie wykorzystywały do produkcji duże ilości tłuszczów roślinnych(Margarine Unie wytwarzała z olejów roślinnych margarynę, a Lever Brothers mydło, do produkcji którego używa się tłuszczów). Aby uniknąć walki konkurencyjnej o surowce i rynki zbytu, w 1929 roku firmy zdecydowały się na połączenie. Firma Unilever rozpoczęła działalność 1 stycznia 1930 roku stając się jednym z największych koncernów przemysłowych w historii Europy.

Potem

1920 – Lever Brothers i Thomas Lipton rozpoczynają współpracę

1930 - produkcja mydła i tłuszczy jadalnych zajmuje 90% biznesu

1940-50 - okres intensywnych inwestycji w technologie i badania

70’ - poszerzenie zakresu działalności o produkcję środków chemicznych, rozwój w dziedzinie opakowalnictwa

1980 - mrożonki, lody, gotowe zupy i produkty do pielęgnacji ciała stanowią 60% biznesu

80’ - przejęcie Faberge/ Elizabeth Arden i Calvin’a Klein’a

1987 - zakup Chesebrough-Pond’s

90’ - sprzedaż zakładów wytwarzających opakowania oraz firm zajmujących się uprawą rolniczą i produkujących specjalistyczne środki chemiczne

1999 - zakup Amora Maille

2000 - zakup Slim.fast, Ben & Jerry oraz Bestfoods

2004 - wprowadzenie nowego logo oraz ogłoszenie nowej misji "dodawania witalności"

2005 - uproszczenie globalnej struktury organizacyjnej

2006 – podjęcie partnerskiej współpracy ze Światowym Programem Żywieniowym ONZ (United Nations World Food Programme) w zakresie walki z głodem wśród dzieci

Back to top