Konserwanty

Konserwanty, jak wskazuje nazwa, pomagają utrzymać świeżość produktów. Stosujemy konserwanty, by chronić nasze produkty przed bakteriami, drożdżami i pleśnią. W środowisku naturalnym konserwanty pomagają chronić komórki roślinne, ludzkie i zwierzęce. Odgrywają również bardzo istotną rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa i wysokiej jakości naszych produktów. Bez konserwantów produkty mogłyby zacząć wydzielać nieprzyjemny zapach, zmienić kolor lub spleśnieć.

Skin care

Dokonujemy oceny każdego z naszych produktów, by wybrać najlepszy konserwant lub połączenie konserwantów. W jej przebiegu uwzględniamy takie czynniki, jak typ produktu, sposób jego stosowania i miejsce przechowywania. W wypadku kremów na przykład sprawdzamy, czy wielokrotne zanurzanie palców w produkcie spowoduje jego zanieczyszczenie.

Oprócz działania zgodnie z obowiązującymi przepisami i regulacjami przeprowadzamy też własne oceny bezpieczeństwa i monitorujemy prowadzone badania naukowe. Stosujemy konserwanty tylko wtedy, gdy są niezbędne, i uważnie kontrolujemy wykorzystywaną ilość. Takie podejście zapewnia, że stosujemy konserwanty w sposób bezpieczny i odpowiedzialny.

Rozumiemy, że niektórzy konsumenci wolą unikać pewnych konserwantów. Mając to na uwadze, jesteśmy czasami w stanie opracować produkty, które nie zawierają określonych konserwantów.

W kolejnych punktach można znaleźć więcej informacji na temat konserwantów, o które jesteśmy pytani najczęściej: parabenów, metyloizotiazolinonu, uwalniaczy formaldehydu i fenoksyetanolu.

Odpowiedź na Twoje pytania

Back to top

DOŁĄCZ DO NAS

Zawsze jesteśmy chętni do nawiązania kontaktu z ludźmi, którzy tak jak my, troszczą się o naszą wspólną przyszłość dzięki wcielaniu w życie zasad zrównoważonego rozwoju.

KONTAKT

Skontaktuj się z Unilever i specjalistycznymi zespołami lub znajdź dane kontaktowe oddziałów na całym świecie.

Kontakt